سازه lsf چیست؟
سازه lsf چیست؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

سازه lsf چیست؟

در راستای تسریع رشد و تعالی اقتصاد کشور و رفع معضلات روزمره زندگی هموطنان به عنوان یک وظیفه ملی؛ نگاه ویژه به بحران مسکن از مهمترین وظایف مسئولین و کارشناسان کشور است. در این مقاله به بررسی رفتار قاب های سبک فولادی (LSF) به عنوان راهبردی برای عبور از این بحران پرداخته شده است. این نوع ساختمان ها به علت نظارت دقیق در مرحله ساخت، وزن کم سازه و همچنین سهولت اجرا به طور گسترده ای مورد توجه مهندسین قرار دارد. همچنین با توجه به بالا بودن قیمت میلگرد و مصالح ساختمانی با استفاده از این سازه ها می توان تا حد زیادی در هزینه های مصرفی صرفه جویی نمود. ساختمان های پیش ساخته علاوه بر مزیت های فوق، یکی از روش های متداول در جهت افزایش سرعت اجرای ساختمان می باشد، این ساختمان ها به طور گسترده ای در خارج از کشور استفاده شده و دانشگاه های متعددی در خارج از کشور در حال تحقیق و توسعه این ساختمان ها می باشند. متاسفانه استفاده از این نوع ساختمان ها در ایران تاکنون بسیار کم بوده است به همین دلیل و همچنین با توجه به افزایش جمعیت و نیاز شدید، نیاز به استفاده از این نوع ساختمان ها در ایران بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.

کاربرد سیستم LSF

از سازه های LSF علاوه بر ساخت ساختمان ها با کاربری های مختلف به صورت آپارتمانی و ویلایی می توان به نسبت طراحی سازه در کنار سازه اصلی دیگری اعم از بتنی یا فولادی به عنوان سازه غیر باربر در میانقاب ها و تیغه های جداکننده یا دیوارهای پوشش خارجی استفاده نمود که در این صورت تاثیر بسزایی در سبک سازی و رفتار لرزه ای و صرفه جویی اقتصادی ساختمان ها خواهد داشت. از این مزیت سازه های LSF در ساختمان های بلند مرتبه می توان بهره بسیاری برد. همچنین سیستم LSF روش مناسبی برای افزایش تعداد طبقات ساختمان های ساخته شده می باشد که به توجه به وزن خیلی کم اسکلت بهترین و ایمن ترین روش افزایش تعداد طبقات به شمار می رود.

همان طور که اشاره شد در سیستم قاب فلزی سبک از فولاد گالوانیزه با ضخامت های مختلف از ۰.۸ تا ۳ میلی متر با توجه به نوع ساختمان و طراحی آن استفاده می گردد. پروفیل فولادی با لایه ای از زینک اندود می گردد که بهتر است از پروفیل های با پوشش ۱۸۰ یا ۲۷۵ میکرو در ساخت ساختمان استفاده شود.

معرفی سازه فولادی سرد نورد شده

در ساختمان های فولادی دو خانواده اصلی اعضای سازه ای وجود دارد. یکی از آن ها دسته آشنای مقاطع گرم نورد شده و اعضای ساخته شده از ورق ها می باشد. دیگری که کمتر شناخته شده ولی از رشد شایان توجهی برخوردار است مقاطع سرد نورد شده فولادی بوده که از ورق، نوار یا تسمه های صاف در ماشین های غلتک یا دستگاه پرس یا دستگاه های خم کن شکل داده می شوند که تحت عنوان اعضای سازه ای فولادی سرد نورد شده نامیده می شوند. ضخامت ورق ها یا نوارهای فولادی که معمولا در اعضای سازه ای فولادی سرد نورد شده استفاده می شوند بین ۰.۴ میلی متر تا حدود ۶.۴ میلی متر می باشد. ورق های فولادی و میلگردهای به ضخامت تا ۲۵ میلی متر نیز دارای قابلیت نورد سرد به شکل های سازه ای هستند و قیمت میلگرد و ورق های فولادی تاثیر بسزایی در هزینه این سازه ها دارد.

بیشتر بخوانید !
تاثیر آبیاری بر رشد گیاهان

خانه سازی صنعتی

خانه سازی صنعتی به طور قراردادی می تواند به موارد زیر تقسیم شود:

  • سیستم های پانلی
  • سیستم های مدولار

در سیستم های پانلی دیوار صاف، کف و مقاطع سقف در سیستم ساخت به صورت پیش ساخته بوده که به محل حمل می شوند و در جای خود نصب می شوند. در سیستم های مدولار قطعات سه بعدی یک واحد خانه به صورت کارخانه ساز ساخته شده، به محل حمل شده و برای قرارگیری در جای خود بالا آورده شده و به یکدیگر متصل می شوند.

مزایای سیستم LSF

محاسبات سازه ای دقیق جهت نیروها با نرم افزار سپ

سرعت مونتاژ بسیار بالا

رعایت کلیه مسائل اتلاف انرژی حرارتی و برودتی

تنوع طراحی و تولید بنا با نماهای متفاوت به درخواست کارفرما و هماهنگ با معماری محل

استفاده دائم به عنوان ساختمانی با طول عمر بالا و مشابه با ساختمان های سنتی

کلیه تاسیسات انجام شده قابل دسترسی می باشند و تعمیر و نگهداری از آن در بلند مدت کم هزینه خواهد بود.

قابلیت اجرای بسیار سریع بدون جوش و استفاده از مصالح بنایی

انجام کلیه ایزولاسیون های حرارتی و برودتی در سطح استاندارد بالای مهندسی

بازگشت سریع سرمایه اولیه

سازگاری با محیط زیست و رعایت اصول ساخت و ساز پایدار

دوام و پایداری سازه و افزایش عمر مفید ساختمان

معایب سیستم LSF

مقاومت پایین در برابر حرارت: لازم است در مقابل آتش سوزی تمهیدات مناسب پیش بینی گردد. از جمله ایجاد لایه بخاربند حد فاصل جداره داخلی و عایق حرارتی

ضعف در مقابل باد شدید: به جهت سبکی ساختمان علی رغم استقامت در برابر زلزله در برابر بار جانبی باد ضعیف است مگر آن که تمهیداتی پیش بینی گردد.

کمبود نیروی متخصص: به جهت نوپا بودن در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله در ایران نیروی متخصص کافی و ماهر تربیت نشده است.

خطر ایجاد صدا در زمان انبساط و انقباض سازه

ناشناخته بودن رفتار سازه ای سیستم در کشور

قیمت بالاتر نسبت به مصالح سنتی در کشورهایی که هنوز این سیستم رواج پیدا نکرده است.

محدودیت ارتفاع: این سیستم را تا ۵ طبقه در شرایط عادی می توان اجرا نمود.

مقایسه سیستم LSF با سیستم های رایج کشور

۱ – کاهش بتن و آهن مصرفی

در این سیستم نسبت به سازه های بتنی و فولادی نیاز به مصرف آهن و فولاد کمتری می باشد که با توجه به بالا بودن قیمت میلگرد و قیمت پروفیل های مصرفی می توان در هزینه های کلی صرفه جویی نمود.

۲ – اتصال کامل نما به سازه

در سیستم قاب فولادی سبک معمولا نما به اسکلت پیچ می شود که سبب کاهش وزن سازه، اتصال بهتر و اجرای سریع تر می شود. اجرای خشک، امکان برچیدن و استفاده مجدد این سیستم را ایجاد کرده است. به علاوه آنکه قطعات و اجزا عمدتا از مصالح و فلزات قابل بازگشت به چرخه ساخته شده اند.

مزیت سیستم قاب فولادی سبک در کاهش ضایعات ساختمانی

به طور کلی هر روش طراحی و ساخت که با امکان ساخت قطعات ساختمانی در خارج از کارگاه، انتقال به محل ساخت و نیز نصب در محل منطبق باشد می تواند منتج به کاهش ضایعات ساختمانی شود. این امر را می توان از طریق طراحی مدولار، قطع و برش استاندارد قطعات در کارخانه و در نتیجه کاهش بروز خطاهای کارگاهی اعمال نمود. از جمله سیستم های ساخت و ساز که می تواند شرایط مذکور را فراهم سازد سیستم قاب سبک فولادی می باشد.

بیشتر بخوانید !
دستورالعمل تست OIT

با توجه به مزایای ذکر شده برای این سیستم و با توجه به بالا بودن قیمت پروفیل های مصرفی در ساخت و ساز این سیستم می تواند سبب کاهش زیادی در هزینه های مصرفی ساختمان گردد.

منبع : مرکزآهن