تفاوت لوله های پی وی سی و پلی اتیلن
لوله های PVC و لوله های پلی اتیلن (PE) هر دو از مواد ترموپلاستیک ساخته شده اند: پلی وینیل کلراید (PVC) و پلی اتیلن(PE). هر دو این مواد می توانند برای اکستروژن لوله با بازدهی بالا نسبت به لوله های سنتی مثل بتن و فولاد استفاده شوند.
لوله های پلی اتیلن(PE ) و PVC بیشتر برای انتقال حجم زیادی از مایع (آب ، فاضلاب ، مواد شیمیایی خطرناک) با فشار و سرعت زیاد استفاده می شوند. لوله های پلاستیکی می توانند این سرعت را با کشیدن و تلاطم کمتری نسبت به لوله های بتونی یا فلزی سنتی حفظ کنند همچنین مقاومت بیشتری در برابر جرم گیری و جمع شدن دارند و میتوانند درجه حرارت یکسانی را در سیستم خط لوله حفظ کنند. علاوه بر این لوله های پی وی سی و پلی اتیلن در برابر بسیاری از مواد شیمیایی خطرناک، عوامل محیطی و عوامل تهاجمی در خاک مقاوم هستند. هر دو لوله پلی اتیلن و پی وی سی می توانند برای زمان زیادی مورد استفاده قرار بگیرند.
موارد استفاده از لوله های PVC
PVC یک ترموپلاستیک سبک وزن ، ارزان ، سفت و سخت است که به علت سختی مواد در حالت خام ، به اکسترودر لوله دو پیچ نیاز دارد. لوله های ساخته شده از PVC حساسیت کمتری به انبساط حرارتی (کشیدگی) دارند. به همین علت ، یک سیستم لوله PVC در معرض نوسانات دمای خارجی یا داخلی بهتر از آسیب احتمالی ناشی از جمع شدن و گسترش لوله ها محافظت می کند. کج شدن در اثر گرما در پی وی سی در دمای بالاتر از ۶۰ درجه سانتیگراد (۱۴۰ درجه فارنهایت) شروع می شود و قرار گرفتن بیش از حد در معرض سرما نیز باعث می شود که لوله در هنگام یخ زدگی شکننده شود. بنابراین ، PVC برای کاربردهایی مانند تخلیه تاسیسات در معرض هوای سخت مناسب نیست.
برخی از انواع PVC به علت ترکیبات شیمیایی خود برای انتقال آب آشامیدنی مناسب نیستند ، در حالی که انواع دیگر برای استفاده جهت انتقال آب آشامیدنی تأیید شده اند.کاربردهای معمول این لوله ها شامل انتقال فاضلاب ، شبکه های آب ، زهکشی ,زباله, دریچه و آبیاری است. از آنجا که پی وی سی به نور ماورا بنفش حساس است ، اگر از آن در بالای سطح زمین استفاده شود ، باید حاوی تثبیت کننده ها و بازدارنده های اشعه UV باشد و ممکن است نیاز به رنگ آمیزی با رنگ لاتکس با پایه آب داشته باشد.
حمل و نقل و نصب اتصالات لوله پی وی سی
حمل و نقل لوله پی وی سی به علت سختی آن محدود است و این امر باعث افزایش هزینه های حمل و نقل می شود. همچنین لوله پی وی سی نیاز به اتصالات در هر بخش سخت دارد ، که نصب را با فشار زیاد انجام می دهد و در نتیحه خطر نشت و خرابی اتصالات در هر نقطه اتصال را افزایش می دهد.
از آنجا که PVC سخت است ، می تواند نصب آن در زمین های ناهموار را دشوار کند و برای ایجاد نتایج رضایت بخش نیاز به تراز شدن زمین دارد. در صورت نیاز به گرید ، پی وی سی پس از نصب درجه را به خوبی حفظ می کند. با این حال ، به دلیل سختی آن ، برخلاف لوله پلی اتیلن که قابل انعطاف است ، PVC هنگام آویزان شدن فقط به پشتیبانی متناوب نیاز دارد.
موارد استفاده از لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن انعطاف پذیر است و به عنوان یک قطعه لوله مداوم ساخته می شود که می تواند به طول برش داده شود. از آنجا که انعطاف پذیر و سبک است (در مقایسه با مواد سنتی مانند بتن و فولاد) ، می توان لوله پلی اتیلن (PE) را در سیم پیچ نگه داری و حمل کرد و یا به قسمت هایی برش داد. پروژه هایی با زمین ناهموار نیز برای نصب این لوله ها کمتر نگران کننده است ، زیرا لوله انعطاف پذیر پلی اتیلن به راحتی تپه ها ، دره ها و موانع را در خود جای می دهد.
به جای اتصالات مکرر، لوله های پلی اتیلن می توانند با هم ادغام شوند و در نتیجه یک سیستم مداوم و تقریباً بدون نشت ایجاد کنند که هم کارآمدتر است و هم مقرون به صرفه تر. اتصالات کمتر باعث کاهش افت سرعت و اصطکاک آب می شود که می تواند باعث از بین رفتن فشار روی سیستم شود. این بدان معنی است که انرژی کمتری برای کارکرد پمپ ها لازم خواهد بود.
مزایای لوله های پی وی سی :
۱- لوله های پی وی سی سبک تر هستند و در صورت نیاز به یک مقاومت مساوی ، به حجم مواد اولیه کمتری نیاز دارند. یک لوله یو پی وی سی در حدود ۰٫۷- ۰٫۶ برابرلوله های پلی اتیلن هم قطر خود وزن دارد، پس بسیار سبک تراست.
۲- مواد اولیه به کار رفته در تولید لوله های پی وی سی کمی ارزان تر ازمواد اولیه لوله های پلی اتیلن می باشد.
۳- قیمت تمام شده لوله های پی وی سی تقریبا پنجاه درصد لوله های با همین ضخامت از نوع پلی اتیلن است .
۴- مراحل ساخت لوله های پی وی سی به ازای واحد طول لوله، به میزان انرژی کمتری جهت تولید نیاز دارد.
۵- لوله های پلیکا سخت ترو مقاوم تر بوده و در مقابل فشار و دما کمتردچار تغییر می شوند.
مزایای لوله های پلی اتیلن :
۱-لوله های پلی اتیلن از نظر زیست محیطی ، کم خطرتر ازلوله های پی وی سی می باشند ، خطرات بیشتر برای زمانی است که این مواد دچار آتش سوزی شوند.
۲- لوله پلی اتیلن در مقابل اشعه ماورای بنفش خورشید مقاوم تر و شکنندگی کمتری دارد ، از این لوله ها در آبیاری های فضای باز و زیر نور خورشید بیشتر استفاده می گردد.
۳- لوله های پلی اتیلن به خاطر نرمی بیشتر ، ضربه پذیری بیشتری دارند.
۴- امکان بازیافت مجدد مواد پلی اتیلنی بیشتر است.
کاربرد های لوله های پلی اتیلن :
- انتقال گاز طبیعی
- انتقال مواد و مشتقات نفتی
- انتقال مواد شیمیایی
- استفاده در چرخه های گرمایی و سرمایی
- انتقال گاز های فشرده
- انتقال آب
- مصارف کشاورزی و آبیاری
- انتقال آبهای سطحی
- انتقال فاضلاب
کار برد های لوله های PVC :
- آبیاری و مصارف کشاورزی
- استفاده به عنوان داکت
- استفاده به عنوان لوله های زهکشی
- استفاده در انتقال آب
- موارد صنعتی
برخی از شباهت های لوله های پلی اتیلن و پی وی سی عبارتند از:
- کاربرد در تاسیسات زیر زمینی
- وزن کم و سهولت در انتقال ،باراندازی و بارگیری
- عدم پوسیده شدن در زمان استفاده
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- عمر طولانی
نتیجه گیری:
در حالی که لوله پی وی سی به عنوان یک گزینه کم هزینه و ایده آل برای سیستم های تحت فشار و یا معلق که خالی از نوسانات شدید دما هستند محسوب می شود. لوله پلی اتیلن انتخاب مناسبی برای پروژه هایی شامل انتقال آب آشامیدنی ، قرار گرفتن در معرض دمای شدید ، یا در مواردی است که نصب بدون درجه حرارت خاص یا در سطح بالای زمین انجام می شود.
مطالب مفید دیگر :
ویژگی های لوله مناسب برای سیستم آبرسانی منازل – کاربرد لوله های پلی اتیلن در ساختمان – اکسین ها فیزیولوژی گیاهی – انواع گریدهای پلیپروپیلن – لوله پلی اتیلن گاز