نوار آبیاری پلی اتیلن
نوار آبیاری پلی اتیلن یکی از تجهیزات آبیاری کشاورزی محسوب می شود که برای کارکرد و آبدهی مناسب زمین ها مورد مصرف قرار می گیرد. این گونه نوارها ضخامت های مختلفی دارند و برای کار در فشارهای ۵/۰ تا ۲ اتمسفر طراحی شده اند. ساختار ظاهری نوار آبیاری پلی اتیلن شامل نوار لاستیکی با طول بلند و تعدادی قطره چکان در درون نوار است .
نوار آبیاری پلی اتیلن در مدل های مختلف در بازار موجود هستند؛ این نوارها را می توان به صورت دستی و خودکار تنظیم کرد و فاصله بین قطره چکان ها در اندازه های ۱۰ تا ۱۰۰ سانتی متر قابل تنظیم هستند. باتوجه به نوع زمین، مساحت زیر کشت و ماهیت محصول کشاورزی، از نوار آبیاری پلی اتیلن مناسب استفاده می شود.
کاربرد نوار آبیاری پلی اتیلن
انواع نوار آبیاری پلی اتیلن برای آبیاری قطره ای تمام محصولات کشاورزی که به صورت ردیفی کاشته شده اند، مثل فلفل، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، آفتابگردان، صیفی جات و … به کار می روند. همچنین از نوار آبیاری پلی اتیلن برای آبیاری انواع محصولات جالیزی مثل هندوانه، خربزه و … مورد استفاده قرار می گیرند.
برای آبیاری محصولاتی که در زمین های پر شیب کاشته شده اند، نوار آبیاری پلی اتیلن بهترین گزینه است.
از سیستم آبیاری قطره ای با استفاده از نوار آبیاری پلی اتیلن برای افزایش راندمان اثر سموم دفع آفات و کودهای کشاورزی استفاده می شود. خروج تدریجی و قطره ای آب از داخل شیارهای نوارهای آبیاری باعث می شود سموم و کودها در مدت زمان طولانی و در حجم های کم و مطابق با نیاز گیاه در دسترس آن قرار بگیرد. این روش باعث صرفه جویی در مصرف آب، کود، سم و همچنین صرفه جویی در بسیاری از هزینه های اضافی خواهد شد.
آبیاری تحت فشار
با توجه به این که ایران در یکی از مناطق خشک جهان قرار گرفته و مقدار بارندگی سالانه آن کم است و از طرف دیگر این بارش ها دارای توزیع نامناسب زمانی و مکانی هستند و همچنین خشکسالی هایی که در بیست سال اخیر در کشورمان اتفاق افتاده است، کشاورزان عزیز چاره ای جز استفاده مناسب از آبی که در اختیار آن ها است، ندارند زیرا سطح سفره های زیرزمینی آب کشور هر سال مقداری پایین رفته و سبب کاهش تدریجی منابع آبی ایران می شوند.
همچنین هدر رفت آب در هنگام آبیاری به روش های آبیاری سطحی یا سنتی، زیاد است و راندمان آبیاری در روش های سنتی رایج حداکثر بین ۲۵ – ۴۰ درصد می باشد بنابراین، ناچاریم روش های آبیاری جدید که به آبیاری تحت فشار معروفند را جایگزین روش های آبیاری سطحی یا سنتی نماییم. در بین روش های جدید نیز آبیاری قطره ای نسبت به روش های دیگر آبیاری تحت فشار، مزیت های بیشتری دارد و آبیاری قطره ای برای کاربرد در مزارعی که دارای منبع آبی شور می باشند نسبت به بقیه روش های رایج آبیاری مناسب تر است.
نوار آبیاری تیپ
نوار آبیاری تیپ از جنس پلی اتیلن می باشد و بر خلاف لوله پلی اتیلن سخت، به صورت تقریبا مسطح و بسیار نرم است. آب ازراه درپیرهای تعبیه شده بر روی نوار آبیاری تیپ خارج می شود و پس از پایان آبیاری، مجددا نوار تیپ به صورت مسطح در می آید. ضخامت دیواره نوار تیپ بسیار نازک است و فاصله بین قطره چکان ها در نوار آبیاری متفاوت است و از تیپ های ضخیم تر و معمولا برای آبیاری زیر سطحی گیاهان مختلف استفاده می شود. نوارهای آبیاری برای روش های مختلف آبیاری قطره ای (سطحی و زیرسطحی) و گیاهان مختلف، با تنوع زیادی از نظر ضخامت و فاصله بین قطره چکان ها یا درزها تولید می شوند. اما پرمصرف ترین نوع آنها نوار آبیاری با ضخامت ۲۰۰ و ۱۵۰ میکرون با فواصل آبدهی ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر می باشد. معمولاً نوارهای آبیاری ایرانی از نوع درزدار و نوار های آبیاری خارجی از نوع پلاک دار هستند.
نوار تیپ پلاک دار دارای قطرهچکان است، اما نوار تیپ درزدار، قطرهچکان ندارد و به جای آن مسیری زیگزاگ شکل (زیپ مانند) در کنار آن وجود دارد که باعث شکستن فشار آب شده تا قطرات از طریق درزها خارج و به پای گیاه برسند که اصطلاحاً به درز از بغل معروف است. نوع دیگر آن، دارای روزنهای در روی نوار است که به درز از وسط معروف شده است.
نکاتی مهم درمورد سیستم آبیاری قطره ای
به طور کلی از سیستم آبیاری قطره ای نواری نباید در مزارعی که دارای آب های خیلی سخت و شور هستند، استفاده شود. در صورت لزوم باید قبل از طراحی و نصب نوار، آزمایش کامل آب انجام شود تا در طراحی شبکه روش های پیشگیری کننده از انسداد پیش بینی شود. ایجاد شکستگی (زاویه) در سرتاسر طول نوار آبیاری تیپ نصب شده، باعث کاهش جریان آب می شود. این وضعیت به ویژه در ابتدای خطوط و حدفاصل اتصال نوار به لوله های ۱۶ میلیمتری و یا در نقاط پاره شده ای که مجددا ترمیم شده، بیشتر دیده می شود که باید کنترل و رفع نقص شوند.
در محاسبات نیاز آبی برای آبیاری چنانچه نیاز آبی گیاه زراعی را کم برآورد گردد، ریشه گیاه جهت دسترسی به آب به مجرای خروجی نوار نفوذ کرده و موجب انسداد خواهد شد. بنابراین همواره باید محیط اطراف ریشه رطوبت کافی داشه باشد و نیاز آبی گیاه تامین شود. اگر نوار آبیاری تیپ در زیر خاک نصب شده، بهتر است برای سهولت در جمع آوری نوار، مزرعه یک نوبت آبیاری محدود شده تا خاک روی نوار نیمه مرطوب و نرم شود. برای کنترل علف های هرز توصیه می شود که از سموم علف کش استفاده شده و کارگران وجین کار از کاربرد اشیا نوک تیز برای وجین استفاده ننمایند. پهن کردن نوارهای آبیاری در طول کوتاه باعث افزایش هزینه طرح بواسطه افزایش تعداد اتصالات و افزایش متراژ لوله های آبده می شود. پهن کردن نوارهای آبیاری در طول های زیاد هم باعث کاهش یکنواختی آبیاری و در نتیجه کاهش عملکرد محصول می شود.
نوار آبیاری پلی اتیلن، لوله نواری دریپر سرخودی است که به سادگی و به سرعت نصب می شود و کارایی بالایی دارد .این لوله به صورتی طراحی شده است که روزنههای ورودی آب، لوله زیگزاکی کناری، دریپر، یک واحد منسجم را تشکیل میدهند. آب از روزنههای ورودی آب به داخل لوله زیگزاکی که برای پایین آوردن فشار خروجی آب پیش بینی شده است هدایت میشود. این روزنهها خود به صورت یک صافی عمل کرده و از ورود ذرات معلق احتمالی موجود در آب به مجرای زیگزاک جلوگیری مینماید. یعنی در عمل هر قطره چکان بطور جداگانه دارای یک فیلتر و یک مجرای پایین آورنده فشار بوده که به صورت مستقل عمل کرده و در فشار مشخص دبی خروجی آن ثابت میباشد.
مزایای نوار آبیاری پلی اتیلن
مقاوم در برابر پرتو ماورا بنفش, اسید و مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی
تولید شده از بهترین مواد به منظور اطمینان خاطر از کارکرد دقیق و طولانی مدت
عدم رشد جلبک و ایجاد رسوب بر روی دیواره نوار آبیاری پلی اتیلن
آبدهی یکنواخت تا طول حداقل ۲۰۰ متر با کمترین ضریب تغییرات
استفاده از جریان متلاطم در دریپر جهت کاهش امکان گرفتگی
قابلیت تنظیم حجم خروجی آب و کنترل آبیاری محصولات
جلوگیری از رشد علف های هرز اطراف گیاه
مناسب ترین انتخاب جهت کشتهای فصلی
مقاوم در برابر کشش در زمان نصب
قابلیت نصب در عمق و سطح خاک
مقرون به صرفه و کم حجم بودن
قابلیت استفاده در گلخانه ها
وزن سبک
مطالب مفید دیگر :
بهینه کردن مصرف آب در کشاورزی با لوله آبیاری پلی اتیلن – لوله های پلی اتیلن سنگین (HDPE) – تاثیر آبیاری بر رشد گیاهان – مقایسه لوله های پلی اتیلن و لوله های فولادی – آبیاری و انواع آن