کاربرد لوله پلی اتیلن در نیروگاه های برق
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

کاربرد لوله پلی اتیلن در نیروگاه های برق

قبل از پرداختن به مسأله کاربری لوله های پلی اتیلن در نیروگاه های برق ، نگاهی کلی بر انواع نیروگاه ها می کنیم. به طور مختصر “نیروگاه برق” مکانی است که در آن انرژی الکتریسته به روش های مختلفی تولید می شود.
نیروگاه های برق در سراسر جهان از روش های مختلفی برای تولید برق استفاده می کنند و بر همین مبنا هم دسته بندی می شوند. از مهم ترین نیروگاه های برقی فعال در جهان و همچنین در کشورمان، میتوان به نیروگاه های گازی، نیروگاه بخاری، نیروگاه های برق آبی، نیروگاه سیکل ترکیبی و نیروگاه هسته ای، نیروگاه خورشیدی، نیروگاه بادی، نیروگاه زمین گرمایی و نیروگاه آبی جذر و مدی اشاره کرد.

مساله مهم در رابطه با نیروگاه های برق این است که این تأسیسات در هر نقطه از جهان که هستند، نیاز به سیستم لوله کشی یا به اصطلاح، پایپینگ (piping ) دارند. در بعضی از مناطق نیروگاه فقط نصب و استفاده از لوله های فولادی مجاز است؛ اما در بعضی مناطق فقط و فقط باید از لوله های پلاستیکی از نوع پلی اتیلن استفاده شود.
هر نیروگاه دارای سیستم های ورودی و خروجی مواد، خروجی مواد زائد، سیستم انتقال آب صنعتی، سیستم انتقال آب آشامیدنی، سیستم های انتقال حرارت، سیستم انتقال مواد شیمیایی و سیستم های خنک کننده است. برای تقریباً ۸۰ درصد از این سیستم ها از لوله های پلی اتیلن استفاده می شود.
به علت اینکه لوله های فولادی به شدت در معرض انواع خوردگی قرار دارند، استفاده از لوله های پلی اتیلن بسیار مورد توجه است. با توجه به اینکه سیستم های خنک کننده در نیروگاه برق، قلب حیاتی آن است، در تمام سیستم های خنک کننده آب و خنک کننده رادیاتورها و حمل آب گرم و سرد از لوله های پلی اتیلن استفاده می شود. پلی اتیلن ها مقاومت سایشی بسیار خوبی دارند و خوردگی برای آن ها اتفاق نمی افتد. با لوله های پلی اتیلن می توان هر نوع سیالی را در نیروگاه از جایی به جای دیگر منتقل کرد. لوله های نوع HDPE فشارهای تا حدود psi 300 و دمای تا ۱۴۰ درجه فارنهایت را تحمل میکند.

کاربردهای لوله های پلی اتیلن در صنایع نیروگاهی :

سیستم انتقال حرارت
سیستم انتقال آب سرد و گرم
مسیر حرکت آب در سیستم های خنک کننده
مسیر عبور آب آشامیدنی در سراسر نیروگاه
سیستم انتقال سوخت به رآکتورها
مسیر عبور خروجی فاضلاب صنعتی
سیستم تصفیه آب و فاضلاب
مسیر عبور و انتقال کابل های برق
کاربرد در سیستم هایی که در معرض خوردگی با مواد شیمیایی، بخار داغ یا خوردگی بیولوژیکی قرار دارند
کاربرد در نصب خطوط ایمنی و اطفای حریق (آتش نشانی) در سراسر نیروگاه

کاربرد لوله‌ پلی اتیلن(HDPE) در نیروگاه‌های برق :

نیروگاه های برق حرارتی
نیروگاه‌های حرارتی از صنایع و بخش‌های گوناگونی تشکیل شده‌اند. اختلال یا قطعی در تولید الکتریسیته و تعمیرات و نگهداری پی در پی آنها، از عمده مشکلات این نیروگاه‌ها ست. به همین دلیل تعمیر و نگهداری در این نیروگاه‌ها از جمله علل هزینه‌های زیاد در آنها شمره می‌شوند. امروزه با استفاده از تکنولوژی مدرن، اتلاف انرژی به کمترین میزان خود رسیده است و این به دلیل وجود شبکه‌های لوله‌کشی با تکنولوژی بالا در نیروگاه‌های حرارتی است. مواد اولیه در این خطوط باید مانند دیگر بخش ها دارای بالاترین ضریب ایمنی باشد چون کیفیت این خطوط مستقیما بر طول عمر و بهره ‌وری نیروگاه‌ها تاثیر می‌گذارد .

۱- لوله‌های پلی اتیلن آب آشامیدنی و بهداشتی ,مخصوص نیروگاه‌های برق حرارتی

نیاز ضروری نیروگاه‌های حرارتی، دسترسی به ذخایر آبی جهت برطرف کردن نیازشان به بخار و آب‌های خنک کننده می‌باشد. ولی دسترسی به ذخایر آبی به تنهائی کافی نیست ضمنا کیفیت مایعات داخل لوله هم نباید از بین برود. برای مثال خوردگی دشمن درجه یک این نیروگاه‌ها است. مشکلاتی مثل تغییرات فشار، افت خلاء ،افت‌هایی در خطوط لوله، شکاف یا ترک و تعمیر و نگهداری از رویدادهای روزمره در نیروگاه‌های برق حرارتی به شمار می‌آیند. لوله‌های PE 100 برای حل این دسته مشکلات ایده‌آل هستند چون در مقایسه با دیگر لوله‌ها دارای مشخه های بهتری می‌باشند. لوله‌های پلی‌اتیلن۱۰۰ PE به خصوص جهت اطفاء حریق، خنک کنندگی و آب بهداشتی نیروگاه‌های برق حرارتی بهترین هستند. این لوله‌ها زمانی که به منظور سرد کردن به کار می‌روند دارای برتری‌های افزوده دیگری هم هستند چون اجازه نمی‌دهند میکروارگانیسم ها در دیواره داخلی لوله تجمع کنند . در اینجا به مزیت‌های جانبی چون نصب و حمل و نقل ساده نیز می‌توان اشاره کرد .از دیگر برتری‌های لوله‌های پلی اتیلنی با کاربرد خنک کنندگی این است که قطر داخلی این لوله‌ها برای سال‌های متمادی ثابت می‌ماند که این امر در واقع گذر میزان جریان ثابتی را در درون لوله تضمین می‌کند. لوله‌های پلی اتیلنی مذکور همچنین نیاز به شستشوی مکرر ندارند از این رو دارای حداقل هزینه نگهداری می‌باشند. لوله‌های پلی‌اتیلن همچنین تحت تاثیر شکل سطوح گوناگون زمین و حرکات زمین قرار نمی‌گیرند.

۲- لوله‌های عایق بندی شده جهت گرمایش منطقه‌ای

از دیگر موارد مهم در نیروگاه های حرارتی استفاده از لوله‌هایی با بالاترین محافظت گرمایی برای انتقال انرژی گرمایی به مراکز شهری و گرم کردن خانه‌ها ست. این انرژی گرمایی را می‌توان در کارخانه‌ها، خانه‌ها یا هر جای دیگر که نیاز باشد، استفاده کرد. جدا از موارد کاربرد ، مهم ترین موضوع، انتقال انرژی گرمایی که خود محصول جانبی نیروگاه‌های برق حرارتی است به مکان استفاده کننده آن به صورت کاملا اقتصادی، سازگار با محیط زیست و با بهترین روش عایق سازی می‌باشد. مجهز کردن لوله‌ها با مواد عایق کاری گران تمام می‌شود ( زیرا به هزینه مازاد برای نیروی کار نیازمند است) و دارای کیفیت مناسب هم نمی‌باشد .

۳- لوله‌های زهکش پلی‌اتیلن جهت تخلیه آب باران، زهکشی و فاضلاب

این لوله‌ها از مواد اولیه پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی ساخته می‌شوند و برای تخلیه آب باران و پساب کاربرد دارند. این لوله‌ها که بسیار آسان کارگذاری و نصب می‌شوند راه حلی مناسب برای کارخانجات پالاینده ضایعات محسوب می‌گردند.

مطالب مفید دیگر :

رگ مصنوعی پلیمری چگونه در ایران تولید شد؟ – لوله – نکات مهم جهت خرید لوله های پلی اتیلن – مواد پلی اتیلن مشکی – انواع لوله پلی اتیلن آبیاری

بیشتر بخوانید !
آبیاری قطره ای و همه چیز درباره آن