چگونه میتوانیم مناسبترین سایز لوله کشی آب را انتخاب کنیم؟
زمان مطالعه: 4 دقیقه

چگونه میتوانیم مناسبترین سایز لوله کشی آب را انتخاب کنیم؟

هر یک از موادی که در صنایع مختلف به کار گرفته می‌شوند مانند: مایعات، گاز، تنظیم ورود و خروج آب و… نیاز به لوله کشی آب دارند تا مایعات بتوانند در آن به درستی جریان داشته باشند. از طرفی هر کدام از این مواد نیاز به لوله‌هایی با اندازه‌ها و ضخامت‌های متفاوتی هستند. سایز لوله برق با سایز لوله‌ای که در فاضلاب به کار گرفته می‌شود کاملا متفاوت است. در این مطلب شما را با انتخاب سایز لوله آب در یک آپارتمان یا ساختمان آشنا می‌کنیم.

شاید بتوان مهم‌ترین بخش ساختمان را لوله کشی آب ساختمان دانست. از طرفی با وجود این لوله کشی، به لوله کشی فاضلاب هم نیاز پیدا خواهید کرد. بنابراین این دو در کنار هم لازم و ملزوم یکدیگر هستند. هدف از انتخاب مناسب‌ترین سایز لوله آب و لوله کشی نیز توزیع آب سرد و گرم است تا به درستی از مبدا به مقصد جریان پیدا کند.

اصول لوله کشی آب ساختمان

در لوله کشی‌های آب مصرفی در ساختمان باید به یک اصول مشخصی پایبند بود. سیستم لوله کشی آب نیاز به خط لوله کشی اصلی دارد که به عنوان منبع تغذیه شناخته شده و تمام انشعابات ساختمان نیز از آن گرفته می‌شود.

تعیین سایز در لوله کشی آب ساختمان

از آنجا که همواره در لوله‌ها بین دیواره و آب افت فشار خواهیم داشت سرعت آب در دیواره‌ها همواره صفر خواهد بود و در این مواقع اگر سایز لوله بیش از اندازه کوچک باشد، فشار در لوله بیشتر خواهد شد. به همین خاطر، تا حد امکان سایز لوله خط اصلی باید بزرگ در نظر گرفته شود تا افت فشار محسوسی ایجاد نشود.

در حالت کلی، سایز لوله کشی آب ساختمان با توجه به طول مسیر و نوع انشعابات و میزان مصرف و نوع کاربری متغیر می‌باشد.

مهم‌ترین نکته در انتخاب سایز لوله کشی آب، این است که طول لوله کشی و تعداد انشعابات را مد نظر قرار داد. رعایت این نکته باعث می‌شود سایزهایی را برای لوله‌ها انتخاب کنید که باعث کاهش فشار نشده و در عین حال قطر زیادی نیز نداشته باشد

مهم ترین عوامل مؤثر بر سایز لوله آب

باید بدانید که سایز لوله آب به عوامل مختلفی وابسته است. طول مسیر لوله، تعداد و نوع انشعابات لوله، جنس لوله، کاربرد لوله و فشار آب همگی عواملی هستند که باید در زمان نصب لوله کشی برای انتخاب سایز و ضخامت لوله ها مد نظر قرار بگیرند.

سایز بندی لوله های آب

لوله های ۵ لایه آب معمولاً از قطر ۱۶ میلی متر شروع می شوند و تا اندازه های ۳۲ میلی متر نیز مورد استفاده قرار می گیرند. سایز لوله های تک لایه از ۲۰ تا ۶۳ میلی متر است. سایز لوله ها در بسیاری از مواقع با توجه به بخش داخلی آن مشخص می شوند. برای مثال لوله سایز ۲ به لوله هایی گفته می شود که قطر داخلی آن ها ۲۰ یا ۱/۲ اینچ است. لوله سایز ۲/۵ قسمت داخلی آن ها ۲۵ یا ۳/۴ اینچ است و لوله های سایز ۳ نیز با قطر داخلی ۳۲ یا ۱ اینچ شناخته می شوند. هر چند که این نوع سایز بندی مبنای علمی خاصی ندارد، اما در میان مردم بسیار رایج است.

بیشتر بخوانید !
لوله های پلی اتیلن سنگین (HDPE)

سایز و اندازه لوله آب باید با روش لوله کشی متناسب باشد

اولین و مهم ترین نکته ای که باید در مورد انتخاب سایز لوله آب بدانید، تناسب نوع و اندازه لوله با روش لوله کشی است. به طور کلی لوله کشی آب معمولاً به دو روش کلکتوری و انشعابی انجام می شود. در لوله کشی کلکتوری معمولاً هیچ نوع اتصالی از محل کلکتور به شیر نصب نمی شود. یعنی سیستم لوله کشی آب سرد و گرد باید به صورت مجزا نصب شود. در حالی که در لوله کشی انشعابی برای انشعاب هر شیر از سه راهی استفاده می شود. از همین رو تناسب اندازه لوله با اتصالات آن اهمیت زیادی دارد. در حقیقت استفاده از لوله سایز بزرگ برای سیستم لوله کشی مسیرهای کوتاه به هیچ عنوان مناسب نیست.این لوله ها برای انتقال آب در سطوح بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.

تعداد انشعابات لوله

هماهنگ بودن انشعابات لوله با تعداد انشعاب اهمیت زیادی در سیستم لوله کشی دارد. سایز لوله در لوله کشی باید به گونه ای انتخاب شود که فشار آب کاهش پیدا نکند. برای مثال اگر قرار باشد آب را از نقطه ای به طول ۱۰ متر به مکان دیگر منتقل کنید که دارای یک انشعاب است، بهتر است از یک لوله ۵ لایه با سایز ۱۶ یا مثلاً لوله تک لایه ۱/۲ استفاده کنید. برای انتقال آب در مسیر های طولانی تر در حدود ۴۰ متر با ۳ انشعاب باید حداقل از لوله سایز ۲۵ یا ۳/۴ اینچ استفاده کنید.

تاثیر جنس لوله مورد استفاده در لوله کشی بر سایز لوله

مورد بعدی که باید در انتخاب سایز لوله آب مورد توجه قرار دهید، مربوط به جنس و نوع لوله ای است که قرار است در لوله کشی استفاده شود. جنس لوله مورد استفاده برای انتقال آب با لوله برق متفاوت است. تنها یک سری لوله های خاص برای انتقال آب و سیالات مناسب هستند. به علاوه لوله ها با ضخامت ها، اندازه ها و جنس های مختلفی تولید می شوند. شما می توانید برای لوله کشی آب از لوله های تک لایه سفید پلی پروپلین، لوله ۵ لایه یا گالوانیزه استفاده کنید. در سیستم لوله کشی آب شهر و روستا معمولاً بیشتر از لوله های تک لایه پلی پروپیلن سفید و سبز و لوله ۵ لایه استفاده می شود. انتخاب این موضوع می تواند بر سایز لوله مورد استفاده در لوله کشی مؤثر باشد.

رعایت استانداردها در اندازه لوله آب

برای سایز لوله آب ساختمان استانداردهای از پیش تعیین شده ای وجود دارد. رعایت آن ها کمک می کند تا آب با فشار متناسب و بدون مشکل از لوله ها خارج شود. این استانداردها تعیین می کنند که در چه شرایطی از چه سایز و چه جنس لوله ای استفاده شود تا کارایی و عملکرد سیستم لوله کشی با مشکل مواجه نشود. شما با رعایت این اصول می دانید کجا از لوله upvc استفاده کنید. هم چنین برای چه بخش هایی لوله فلزی گالوانیزه به کار ببرید.