مزایا و معایب سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

مزایا و معایب سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی

با توجه به اینکه سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زمینی دارای کارآمدی بالایی هستند، اما هر چیزی در این دنیا دارای مزایا و معایب خاص خود است، به همین دلیل در مورد سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیر زمینی نیز این مورد صدق می‌کند و می‌توان گفت که تمامی سیستم‌های آبیاری دارای مزایا و معایب هستند که با توجه به خواسته‌های خود می‌توانیم یکی از آن‌ها را انتخاب نماییم.در این صورت می‌توان گفت که هیچ کدام از این سیستم‌ها نمی‌توانند به صورت کامل، انتظارات ما را از سیستم‌های آبیاری تحت فشار برطرف نمایند و در بین آن‌ها موردی را باید انتخاب کنیم که بیشترین نزدیکی را به نیازها و خواسته‌های ما دارد.
در برخی از موارد دیده شده که برای پوشش دهی کل زمین کشاورزی نیاز است که از چند نوع از این روش‌ها استفاده نماییم.

البته با توجه به این مطلب لازم می‌باشد که برخی از معایب، در شرایط متفاوت می‌تواند به عنوان مزیت و عیب برداشت شود به عنوان مثال استفاده از آبیاری قطره‌ای برای نهال‌های کوچک مناسب نمی‌باشد، زیرا ریشه‌های آن‌ها را ضعیف کرده و روی خاک می‌کشد و نمی‌توانند رشد نمایند و استحکام کافی را نیز پیدا نمی‌کنند و با وزش باد، از ریشه در می‌آیند در حالی که اگر این روش را برای همین نهال‌ها، زمانی که درخت شده‌اند استفاده شود بسیار مناسب می‌باشد.

در این بخش قصد داریم در مورد مزایا و معایب سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی صحبت کنیم به نظر می‌رسد که ابتدا در مورد مزایای این سیستم صحبت کنیم برای شما بهتر می‌باشد زیرا می‌توانید با کاربرد‌های آن آشنا شوید.

مزایای سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیر زمینی

استفاده از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی دارای مزایای زیادی است و احتمالاً به همین دلیل است که استفاده‌های بیشماری از این سیستم می‌شود، اگر بخواهیم مزایای این سیستم را نام ببریم می‌توان گفت که مواردی مانند افزایش بهره وری، آبیاری و صرفه جویی انرژی و آب بر شمرد البته در زمین‌هایی که شکل منظم دارند این روش را می‌توان با استفاده از این متد و این سیستم به خوبی انجام داد.

با استفاده از سیستم آبیاری قطره‌ای زیرزمینی می‌توان از مواد معدنی که در آب محلول است محافظت کرد و به مصرف گیاه رساند.
با استفاده از این روش می‌توان، مواد مغذی در آب را تماما به گیاه انتقال داد ،زیرا در ابتدا از هدر رفتن آب جلوگیری می‌کنند و البته دیگر آفتابی نیست که بخواهد آب موجود پای گیاهان را تبخیر نماید، علاوه بر مزایایی که برای گیاهان دارد، به کم کردن هزینه‌ها نیز کمک می‌کند، زیرا باعث کاهش هزینه‌های مربوط به منابع انسانی می‌باشد که با توجه به تراوش در داخل زمین و افزایش استفاده از وسایل خودکار هم هدر رفت آب کمتر می‌شود و نیز نیاز به نیروی اضافه برای آبیاری گیاهان نداریم.

با توجه به اهمیت آب در کشاورزی و اینکه ایران در منطقه‌ای خشک واقع شده است و با بحران کم آبی روبرو است استفاده از سیستم‌های آبیاری که بتواند آب را به صورت بهینه‌تر مورد مصرف و استفاده قرار دهد، مورد توجه کشاورزان و دولتمردان قرار گرفته است، مخصوصاً کشاورزانی که در مناطقی زندگی می‌کنند که آب در آن مناطق محدود می‌باشد.

بیشتر بخوانید !
تفاوت کاربرد و انواع پلی اتیلن سبک و سنگین

آبیاری قطره‌ای زیرزمینی به کشاورزان اجازه می‌دهد تا بتواند آب و مواد مغذی را که برای تغذیه و رشد گیاهان نیاز است به صورت آرام و در طول رشد گیاه بدهند، این روش تا ۹۵ درصد بهره وری آبیاری را بیشتر کرده و مواد مناسب برای رشد گیاه را در زمان‌های مناسب به مصرف گیاه می‌رساند.
برای بهره‌وری در این سیستم به تجهیزات آبیاری قطره ای با کیفیت نیاز داریم.

همانطور که گفتیم، استفاده از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی این امکان را به ما می‌دهد تا بتوانیم از هدر رفت آب جلوگیری نماییم و میزان آب مصرفی را اندازه گیری کنیم و سعی در کم کردن آن کنیم.

از جمله مزایای بالقوه استفاده از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیر زمینی این باشند که می‌توان با استفاده از آب کم تمام مزرعه را آبیاری کرد.
به عنوان مثال برای مطالعه ۴ ساله که در ایالت کانزاس انجام شد میزان مصرف روزانه یک دهم اینچ مکعب آب بود که برای ذرت در خاک مخصوص آن مکان مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما چیزی در حدود ۸۰ درصد از آب مصرفی و مورد نیاز گیاهان هدر می‌رفت و در این مورد می‌توان به این نکته اشاره کرد که با توجه به اینکه مطالعات زیادی در این زمینه انجام شد و تغییری که در روش آبیاری ایجاد شد، نتایجی ایجاد شد که حاکی از آن بود، آبیاری کمتر در وسعت زمانی بیشتر، موجب عملکرد بالای ذرت و رشد بیشتر دانه می‌شود و طعم بهتری نیز دارد.

معایب سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیر زمینی

اشاره کردیم به اینکه هر وسیله‌ای می‌تواند دارای مزایا و معایب باشد استفاده از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای زیرزمینی نیز می‌تواند با وجود مزایایی که دارد، معایبی نیز داشته باشد علاوه بر این استفاده از این سیستم می‌تواند منجر به این شود که مشکلات زیادی به وجود آید و دارای مشکلات بالقوه‌ای است که اگر بخواهیم آن‌ها را نام ببریم شامل مسدود شدن احتمالی نازل‌ها، آسیب به لوله‌ها توسط پرندگان و هزینه‌های سرمایه گذاری اولیه بالا می‌باشد.

یکی دیگر از مشکلاتی که بر سر راه آبیاری قطره‌ای زیر زمینی وجود دارد این است که مکمل این نوع از سیستم‌ها می‌تواند آب باران باشد و احتمال دارد در طول سالی که از این سیستم استفاده می‌شود بارش و آب باران کم باشد و از آنجایی که نازل‌ها در زیر سطح زمین قرار می‌گیرند سیستم آبیاری نتواند به صورت کافی آب و مواد مغذی را به گیاهان برساند به همین دلیل جوانه زدن ریشه دواندن گیاهان ممکن است با مشکل مواجه شود.

با توجه به اینکه کود برای اینکه توسط گیاه مصرف شود نیاز به حل شدن در آب دارد به نظر می‌رسد کودی که در سطح خاک وجود دارد نتواند به ریشه گیاه برسد زیرا فاصله زیادی بین کود و آب وجود دارد، برای رفع این مشکل پیشنهاد می‌شود که خطوط آبیاری زیرزمینی را به سیستم کودیاری مجهز کنیم.

یکی دیگر از معایب این سیستم، برای زمانی است که پسماندهای آب در لوله‌های گیر می‌کند و باعث ایجاد رسوب می‌شود و در این مورد می‌توان به این نکته اشاره کرد که در صورت تداوم این رسوب‌ها، ممکن است باعث ایجاد شکستگی و ترک در لوله‌ها شود و تشخیص آن نیز سخت می‌باشد به صورتی که بعد از مدتی می‌بینید در عین حال که راه آب باز می‌شود اما قطره‌ای از آن به گیاه نمی‌رسد.

مطالب مفید دیگر :

لوله پلی اتیلن چیست و چه کاربردی دارد؟مقایسه لوله های پلی اتیلن و لوله های فولادی۱۰ وب سایت برتر بی تو بی (B2B) جهان در سال ۲۰۲۰پلاستیک، قاتل خاموش زمین!چرا باید از شیوه آبیاری قطره‌ای استفاده نماییم